Kartofler er blevet skældt ud, det sidste stykke tid, fordi de er blevet erklæret som nemme kulhydrater, der gør, at blodsukkeret stiger hurtigt. Men ernæringseksperter mener, at det falder ligeså hurtigt igen. Og derfor er kartofler sunde! De er fedtfattige samtidigt med, at de mætter, og indeholder mange livsvigtige stoffer. De er endda bedre og sundere at spise end pasta og ris, og er altså en god, og ovenikøbet billig ernæringskilde. De bugner nemlig af mineraler, vitaminer og næringsstoffer, der er livsnødvendige. Og det er tilrådet af ernæringseksperter at spise 250 gram kartoffel om dagen allerhelst alle dage i ugen. Kartoflen indeholder en masse kostfibre, som er vigtige for eksempelvis at opretholde en god fordøjelse, og for en masse andre funktioner i kroppen. Derudover er kartoflen en rig kilde til C-vitamin, der styrker kroppens immunforsvar. Den indeholder også kalium, der er med til at opretholde kroppens saltbalance, og derfor er kalium livsvigtigt. Så husk at spise dine kartofler – små og nye såvel som store bagekartofler.

Inspiration til retter med kartoffel

Her er nogle eksempler på nemme og lækre retter, du kan lave uden det store besvær. Det er bagekartofler et godt bud på, da de kan tilberedes på et utal af måder og med mange forskellige typer tilbehør eller selv som tilbehør. Især bagte kartofler er nemme at tilberede, da de kræver kort tilberedning, og derefter bare behøver at stå i ovnen og bage i en rum tid. Her kan man sidde og slappe af, og behøver ikke at foretage sig noget. Bagte kartofler kan laves i ovnen, og kan serveres med noget lækkert kød og en klat specialsmør på toppen. De kan fyldes med mozzarellaost og tomat, kylling og majs, med rygeost og hellefisk eller med chili, ost og skinkefyld. Der er mange muligheder, og kun fantasien sætter grænser.

De bedste bagte kartofler

Bagte kartofler tilberedt i ovnen, skal bages uden stanniol. De bliver nemlig kogt, hvis de er pakket ind. De skal have lov til at blive sprøde og gyldne på ydersiden, og få en lækker bagt smag. Kartoflen skal helst ikke være fugtig inden man går i gang med tilberedningen. Det beholder sprødheden. Det er en god idé at gnide lidt olie ind i skrællen inden bagekartoflen sættes i ovnen. Når krydset, man sætter i toppen af kartoflen, åbner sig efter en rum tid med god varme, er kartoflen færdigbagt.