Få kager er så vigtige og tildeles så meget opmærksomhed som bryllupskagen. Det forstår vi nu godt, da det er en hel central del af det at blive gift, og da kagen omfatter flere af de almindelige bryllupstraditioner, vi kender fra vores danske kultur.

En bryllupskage er kendetegnet af stor mystik, og der findes sikkert mange fakta om netop denne specielle kage – fakta som mange slet ikke kender til. Vidst du f.eks., at bryllupskagen er rund fordi det symboliserer noget, der varer evigt – altså ikke har nogen ende? Den symboliserer også overflod og frugtbarhed og så er der en helt særlig idé med, at brud og gom giver hinanden den første bid af kagen. Det symboliserer nemlig, at parret aflægger at løfte om at forsørge hinanden i deres ægteskab.

Sådan skal kagen skæres

Det har faktisk altid haft stor betydning, hvornår man skærer bryllupskagen. I hvert fald hvis man ser det fra et traditionsmæssigt perspektiv. Når parret skærer kagen, har det nemlig altid været et signal til gæsterne om, at det nu er acceptabelt at sige farvel og forlade festen. Det er dog de færreste brudepar, der tænker over dette, når de skærer deres bryllupskage. Faktisk er der store uenigheder om, hvornår det er bedst at servere kagen – og så afhænger det naturligvis også af brylluppets form. Er der tale om en reception, får man typisk kagen om eftermiddagen, mens kagen for andre er en del af en fest, hvor der danses brudevals og serveres kage omkring midnat.

Som par kan i dog også vælge at spise kagen tidligere, hvor lyset er optimalt og alle gæster stadig er til stede. Det giver nemlig fotografen bedste vilkår for at forevige det unikke minde, hvor I skærer bryllupskagen ud og spiser de første bider sammen.

Husk endelig, at på trods af de mange ”regler” og traditioner, så er der jeres fest, hvorfor I har det endelige ord i forhold til, hvornår kagen skal serveres og skæres for. Det er også op til jer, hvad der skal være på toppen. Traditionen med de små topfigurer stammer fra 50’ernes Amerika, men i dag vælger mange at have alt fra ironiske selvportrætter til små bamser eller andet.